сряда, 2 април 2014 г.

Как се рисува икона?

С молитва. :)
Ако си представяте художник с цигара в уста да рисува икона, грешите. Иконата не позволява такова нещо. За да стане хубава, тя изисква цялото ни внимание и старание.

По канон.
Православната икона е богословие сама по себе си. Човекът е създаден от пръст. Всеки светия се ражда грешен човек и постепенно се уподобява на Бога. Затова лицето започваме да изписваме в кафяво, върху което полагаме нови слоеве боя - като всеки следващ е все по-светъл, а последните щрихи са в бяло.

С вдъхновение.
Иконописецът не е машина, която просто да отпечата иконата. Някои икони не се получават, докато не се "скараш" на светията, когото искаш да изографисаш. ;)

С най-качествени материали.
Светията, изписан на иконата е вечно жив, пребъдва на небесата и се моли за нас през цялото време, затова и неговото изображение трябва  да е трайно, да устоява на капризите на времето!

Така поне изработваме изписаните на ръка икони, които се предлагат в нашия арт магазин.

Когато на 5 февруари тази година в нашата игра във Фейсбук страницата ни Ви попитахме кой е любимият Ви артикул в нашия онлайн магазин, мнозинството от Вас отговориха:
Света Богородица Троеручица
И това не ни учудва. Както знаем, Света Богородица не пребивава в рая. Тя е тук, долу на земята, и две ръце не са й достатъчни, за да ни пази и милва, затова на тази икона е изобразена с три. Затова я чувстваме толкова близка. :)