четвъртък, 3 април 2014 г.

Пролетно почистване

С наближаването на Великден пролетното почистване става все по-актуално. Жените около мен говорят за миене на прозорци и безкрайно пране. Аз Ви предлагам алтернатива на този досаден вариант на пролетно почистване, а именно ревизия на гардероба, вдъхновена от Сара от Vault Couture и Гуинет Полтроу, която няма нужда от представяне.

Ето и съветите на Сара. Преди да започнем:

  • Определете си реалистичен срок от време, за да прегледате всичко обстойно (минимум 2 часа). За да свършите както трябва работата е нужно да мерите и да прегледате много дрехи. Няма да Ви е приятно да се наложи да излизате за някоя важна среща насред ревизията на гардероба и да изгубите нишката на нещата.
  • Действайте от ляво на дясно или по посока на часовниковата стрелка, вместо да отваряте шкафове напосоки, защото може неволно да пропуснете някое чекмедже, кутия или дрешник. Погрижете се да обърнете внимание на всяка част от гардероба си.
Източник на текста и снимката: http://www.goop.com/journal/do/216/the-edited-closet



И най-важните неща, които да имаме предвид при самия преглед на гардероба:

1. Трябва да се сбогувате с дрехата, ако, когато я вдигнете, на нея личат отпечатъци от тялото Ви - лакти, колене, увиснало дупе и др. подобни.

2. Обърнете внимание на яките, те са близо до лицето Ви и веднага срещат погледа на околните, затова и най-малкото нищене на плата, износване или петна от грим се забелязват и означават, че дрехата заминава за рециклиране.

3. Имайте предвид правилото за двете проби. Ако сте облекли дреха и веднага след това сте я съблекли, за да сложите нещо друго повече от два пъти, сбогувайте се с дрехата. Знам, че сте похарчили немалко пари за нея, но като я държите в гардероба си, няма да си върнете парите. Усмихнете се и се насладете на пречистващото чувство да се освободите от ненужна вещ.

4. Кутии за спомени и подаръци. Преди да започнете прегледа на гардероба, подгответе си поне две големи кутии. Изберете подходящи надписи за всяка от тях, например: Костюми / спомени / подаръци и т.н. Виждала съм великолепни сака Burberry до маскарадни костюми. Знам, че това е роклята, която сте носили, когато съпругът Ви Ви е предложил брак, или това е пуловерът от колежа, на който всички са се подписали... непременно ги задръжте, защото е важна част от живота ви. Но защо да стои между блузите, които обличате за работа?! Това прави гардероба Ви да изглежда напълно разхвърлян.

Сложете тези дрехи в кутии и ги съхранявайте отделно от това, което обличате всеки ден. Ще се изненадате колко допълнително място и ред ще въведете с тази проста стъпка.

Същото се отнася за милиони бижута, шалове и портмонета, които не са Ваш стил. Понеже са подаръци, ги пазите от чувство за вина. По този начин кутията с бижута и килерът Ви се пълнят с ненужни вещи, които никога няма да сложите. Отделете ги.

5.Всичко, което е на повече от 6 месеца и още има етикет е било грешка. То не Ви допада или не се връзва с останалата част на гардероба Ви. Живеем и се учим. Прегледайте кое не върши работа и се освободете от него.

6. Всичко, имам предвид всяко едно нещо, което притежавате, трябва да Ви кара да се чувствате прекрасно, от кашмирения Ви пуловер и дънки, до вечерното облекло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар